–
Elk ei in Nederland heeft een stempel. Aan deze stempel kun je de leefomstandigheden van de kip aflezen. Dit kun je zien aan het eerste getal van de stempel. Dit getal varieert van 0 tot en met 3. Daarnaast staat aangegeven uit welk land het ei afkomstig is , bijvoorbeeld Nederland=NL. De stempel wordt afgesloten met een cijferreeks van het bedrijf en de stal waar het ei vandaan komt.
Biologische eieren = 0
De biologische kippen krijgen de mogelijkheid om hun natuurlijk gedrag te uiten. Zowel binnen als buiten beschikken de kippen over zeer veel ruimte en krijgen ze de mogelijkheid om voedsel van de grond te pikken, te scharrelen, vleugels uit te slaan, stofbaden te nemen, rustig te slapen op een stok en hun eieren in nesten te leggen. Kippen zijn van nature bosdieren. In de het bomen begroeide groene uitloop kunnen de kippen hun natuurlijke gedrag optimaal uiten.
De biologische kippen krijgen ook biologisch voer. Dit voer is vrij van pesticiden. Ook wordt er bij de teelt van biologisch voer geen gebruik gemaakt van kunstmest en een gezonde bodem als uitgangspunt genomen.
Scharrel = 2
Scharrelkippen komen nooit buiten. Ze leven in een dichte stal. De bezetting van deze stal is veel hoger dan in een stal waar biologische kippen worden gehouden.
Scharrelkippen krijgen gangbaar voer, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
Eieren van loslopende biologische weidekippen bevatten beduidend meer van de gezonde Omega-3-vetzuren, waaronder DHA (3) (3a), maar ook vitamine E en CLA. De Omega-3 vetzuren zijn sterk ondervertegenwoordigd in ons voedingspatroon, maar zijn zeer belangrijk in ons voedingspatroon. Extra vitamine E in het ei van biologische kippen is weer belangrijk om de Omega 3 vetzuren te beschermen tegen oxidatie.
IKB EI
Het keurmerk Integrale Keten Beheersing (IKB) is een kwaliteitszorgsysteem voor de productie van eieren. De regeling heeft betrekking op alle schakels die betrokken zijn bij de productie van consumptie eieren. In elke schakel is bekend wat er in de voorafgaande schakel is gebeurd.
Er wordt gekeken naar of er voldaan wordt aan de wettelijke eisen voor veevoer, dierwelzijn, medicijngebruik, hygiëne, voedselveiligheid en transport.
De deelnemers verstrekken zo garanties over de manier van produceren, kwaliteit en herkomst.
KAT
De Verrein für Kontrollierte Alternatieve Tierhaltungsformen (KAT) is de controle-instantie voor eieren uit alternatieve houderijsystemen in Duitsland en omliggende EU-landen.
De Duitse retail stelt deelname aan KAT als voorwaarde om eieren in Duitsland af te zetten.
Het KAT keurmerk is dus een Duitse kwaliteitsregeling, die duidelijk verder gaat dan EU-richtlijnen.
Het doel is een permanente controle en traceerbaarheid van de eieren vanaf de diervoedselproducenten en het legbedrijf tot aan de eindverbruiker. Het KAT-exclusiviteitsprincipe garandeert dat alle ondernemingen die met het produceren en verkopen van eieren te maken hebben bij KAT aangesloten zijn en het KAT-keurmerk mogen gebruiken. Voor de eindgebruiker betekent dit zekerheid over de herkomst van de door KAT gecontroleerde eieren.
EKO
Ons Ei beschikt over de EKO licentie.
In eerste instantie voldoet Ons Ei aan de regels voor biologische landbouw. Hiervoor zijn we gecertificeerd door de SKAL en herkenbaar aan het bio-logo ( “het groene blaadje”).
Daar bovenop voldoen wij aan de plusnormen van het EKO keurmerk.
De plusnormen zijn concrete maatregelen voor extra duurzaamheid, die niet in de Europese biologische wetgeving zijn geregeld, zoals bijvoorbeeld het gebruik van groene energie, eerlijk zaken doen, milieubewuste verpakkingen of efficiënte logistiek.
De plusnormen zijn door de biologische legsector in samenwerking met de stichting EKO opgesteld.
Het EKO keurmerk staat voor bedrijven waarvoor duurzaam denken en doen de normaalste zaak van de wereld is.
Een ding is zeker: als je eieren van Ons Ei met het EKO keurmerk koopt, dan draag je concreet bij aan de ontwikkeling van een duurzame wereld! Ons EI gaat immers een stapje verder dan andere soort eieren.
COKZ
De Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken, (COKZ) levert zekerheid over veiligheid en kwaliteit van in Nederland geproduceerde melk en zuivelproducten, eieren en eiproducten.
3 Sterren Beter Leven Keurmerk
Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker
Omdat je veel producten in de supermarkt koopt en niet rechtstreeks bij de boer, is zelf informatie inwinnen over dierenwelzijn lang niet altijd mogelijk. Het Beter Leven keurmerk helpt je daarmee, door inzichtelijk te maken hoe goed er voor het dier achter je product is gezorgd. Zo weet je waarvoor je kiest. En, hoe meer sterren, hoe diervriendelijker de productie. Producten ‘zonder ster’ geven je als consument niet of nauwelijks inzicht in dierenwelzijn. Bij het Beter Leven keurmerk gebeurt dat wel en weet je waarvoor je kiest. 3 sterren is het hoogst haalbare keurmerk binnen de dierenbescherming. Er is de meeste aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten en de stal is zo ruim ingericht dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.
De biologische houderijvorm onderscheidt zich nog extra t.o.v. het 3 Sterren Beter Leven Keurmerk; biologische leghennen kunnen bijvoorbeeld extra beschikken over meer ruimte in de stallen en ze hebben een grote buitenuitloop die ingericht is met bomen en struiken.
Europees Biologisch Keurmerk
Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’. Gebruik van dit Europese Biologische keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie in de EU en dat dit is gecontroleerd.
Op de volgende adressen wordt er al gekookt met Ons Ei:
Jazeker.
Op het pluimveebedrijf aan de Zwaanheuvelstraat 2a te Boven-Leeuwen verkopen we witte en bruine biologische eieren in een eierautomaat. Deze automaat is overigens sinds kort voorzien van een mogelijkheid om contactloos te kunnen betalen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig en de mogelijkheid om de kippen vanuit de verkoopruimte in de uitloop te zien lopen.
Op het pluimveebedrijf aan de Papesteeg 2 te Dreumel verkopen we witte biologische eieren in een verkoopruimte achter het woonhuis. Ook hier is er een mogelijkheid om de kippen in de uitloop te zien lopen.
Toen we besloten om onze eieren in winkels te gaan verkopen hebben we voor een verpakking gekozen die onderscheidend, milieuvriendelijk, duurzaam en composteerbaar moest zijn.
Het biobased eierdoosje is gemaakt van een mengsel van aardappelzetmeel, natuurlijke vezels, water en additieven. PaperFoam is de naam van dit flexibele schuimmateriaal. Het is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research.
Een duidelijk voordeel van Paperfoam is dat de CO2 -uitstoot lager is t.o.v. van gangbare eierdoosjes. Ten opzichte van gerecycled papier en karton is het verschil ongeveer 205 en ten opzichte van plastic ruim 70%.
Tijdens het productieproces worden de ingrediënten tot een pap gemengd die vervolgens in een mal wordt gespoten. Daar wordt het gebakken zoals in een wafelijzer.
De duurzame verpakking is gedurende de hele levenscycles milieuvriendelijk. Energie-efficiënte, koolstofarme productie zorgt voor materiaal dat composteerbaar is. De natuur zelf breekt het materiaal binnen enkele weken af- vrij van vervuiling en zonder schadelijke resten.
De duurzaamheid van het doosje is bewezen. De composteerbaarheid, biologische afbreekbaarheid en duurzaamheid worden allen erkend door meerdere certificeringen, zoals:
Op de site www.paperfoam.nl kunt u nog meer informatie vinden over dit verpakkingsmateriaal.
De eierdoos kan dus in de groene kliko of op de composthoop en de sticker (label) kan bij het oud papier.
De kleur van een ei is afhankelijk van de kip die het gelegd heeft: een kip met witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een kip met rode oorlellen bruine eieren legt. Er zijn zelfs kipsoorten die blauwe of gespikkelde eieren leggen.
In Nederland gaan meer bruine dan witte eieren over de toonbank. Veel Nederlanders denken dat bruine eieren gezonder zijn. Alleen met Pasen worden er meer witte eieren verkocht. Logisch, want die lenen zich het beste om te versieren.
In eieren zitten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A,D2, D12, D, fosfor, seleen, foliumzuur, ijzer en zink. Dit maakt een ei een goede vleesvervanger.
Eieren zijn een zeer goede eiwitbron. Eieren zijn, op wei na, de meest volwaardige eiwitbron die we kunnen wensen. Een ei bevat alle aminozuren die we dagelijks nodig hebben.
Eieren staan ook prominent op de schijf van 5 en passen in een gezond voedingspatroon.
Een ei is zeker 4 weken houdbaar gerekend vanaf de legdatum.
Op de verpakkingen van de eieren staat een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). Deze datum is 28 dagen later dan de dag waarop de eieren gelegd zijn.
Op de verpakking van de eieren in winkels staat een houdbaarheidsdatum. Tot deze datum zijn de eieren sowieso houdbaar, maar vaak zijn ze na deze datum ook nog prima te gebruiken. Je kunt dit testen door het ei in koud water te leggen. Zinkt het ei, dan is het ei nog goed. Hoe meer de bolle kant van het ei omhoog komt, hoe ouder het ei is. Zodra het ei begint te drijven, dan kun je het niet meer eten.
Ons Ei houdt een houdbaarheidstermijn aan van 28 dagen vanaf de dag dat het ei gelegd is.
De eieren in de automaat in Boven-Leeuwen worden dagvers in de automaat gelegd en zijn nooit ouder dan 1 week.
Als je een ei in de koelkast bewaart, dan droogt het ei minder snel uit. Ook krijgen schadelijke bacteriën als salmonella dan minder kans. Je moet ze dan wel in de doos bewaren. Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. Eieren nemen snel geurtjes over. Je kan ze daarom beter niet in buurt van vis, ui, knoflook en ander sterk geurend eten bewaren.
Op de eieren staan staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 0 NL 43230 01.
Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip leeft. De cijfers staan voor:
0 = biologisch ei
1 = vrije-uitloop ei
2 = scharrelei
3= koloniehuisvesting
Hoe lager dit cijfer hoe diervriendelijker het leven wat de kip leidt. De biologische pluimveehouderij is dus de meest diervriendelijke manier van kippen houden.
NL staat voor Nederland. De letters staan dus voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.
De volgende reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Het is het registratienummer van het pluimveebedrijf.
De laatste twee getallen staan voor het nummer van de stal waar de eieren gelegd zijn.
Witte eieren zijn duurzamer dan bruine eieren. Dat komt door de kippen die de witte eieren leggen. Die eten minder voer, leven vaak langer en leggen ook nog eens meer eieren dan kippen die bruine eieren leggen. Er is dus minder grondstof of transport nodig voor deze kippen en dat is weer beter voor het milieu.
Een ei koken: het lijkt zo eenvoudig. Maar toch kan een minuut langer of korter al verschil maken.
Je kunt de volgende leidraad aanhouden:
Als je een groot ei hebt, hou dan de bovengrens aan (dus 4 minuten voor een zachtgekookt ei).
Dubbeldooiers zijn eieren waar twee dooiers in één ei zitten. Naar verhouding heeft een dubbeldooier minder eiwit, hierdoor is deze extra lekker in eiersalade of als omelet.
Dubbeldooiers worden meestal gelegd door jonge hennen, naarmate de hennen ouder worden neemt het aantal dubbeldooiers af. Bij jonge hennen is de hormoonspiegel hoog waardoor het aantal dooiers dat aan de eierstok rijpt hoger is. Hierdoor bestaat de kans dat de hen op één dag twee dooiers produceert die dan tegelijkertijd in één ei terechtkomen.
Dubbeldooiers zijn bij ons in de automaat in Boven-Leeuwen te koop als zijnde dikke eieren.
De dikte van de schaal heeft voornamelijk te maken met de leeftijd van de hen. Naarmate de hen ouder wordt, wordt het ei dat ze legt groter. Dezelfde hoeveelheid schaal die een kleiner ei bedekt, moet dan een groter ei bedekken, waardoor de schaal dunner wordt. De sterkte van de schaal wordt daarnaast ook beïnvloed door de vitaminen en minerealen in het voer van de hen met name de calcium, fosfor, mangaan en vitamine en vitamine D. Als het voer bijvoorbeeld niet genoeg calcium bevat, zal de hen een ei leggen met een dunne of zachte schaal.
Hoe ouder een ei is, hoe makkelijker hij te pellen is. Is het pellen van een ei moeilijk, dan betekent dit dat het ei nog erg vers is. Eieren van 1 of 2 dagen zijn het moeilijkste te pellen, daarna gaat het steeds wat makkelijker. Het eiwit zit bij verse eieren nog dicht tegen het vliesje, en dit vliesje zit ook nog dichter tegen de eierschaal aan. Later komt hier lucht tussen, waardoor het pellen makkelijker wordt.
Eieren van ongeveer 2 weken zijn het makkelijkst te pellen. Het is tevens belangrijk om een ei heet te koken en daarna te laten “schrikken” onder koud water. Naast dat het ei door het koude water niet meer doorgaart, is het hierdoor ook een stuk makkelijker om het ei te pellen.
De kleur van de dooier wordt beïnvloed door het voer dat de kip heeft gekregen.
De kleur van een eierdooier kan variëren van lichtgeel naar donkeroranje.
Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met gele dooier leggen.
Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje.
Dat komt omdat in mais het stofje caroteen zit. Caroteen is een pigment, waardoor de dooier donkerder wordt. Het is dezelfde stof die ervoor zorgt dat wortels oranje zijn.
De dooier van de biologische eieren is vaak wat lichter dan die van scharreleieren. Dit komt omdat er bij biologische eieren niet wordt gestuurd op een bepaalde kleur door synthetische kleurstoffen. Het gebruik van synthetische kleurstoffen is in de biologische veehouderij namelijk verboden.
Witte en bruine eieren smaken meestal precies hetzelfde en hebben identieke gezonde bouwstoffen voor je lichaam. Als er al smaakverschil is, dan komt dat door het voer dat de kippen krijgen. Dit speelt namelijk wel een rol in de smaak van het ei.
Bij de productie van biologische grondstoffen zijn geen kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. In biologische producten bevinden zich geen genetisch gemodificeerde organismen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook het gebruik van niet-natuurlijke conserveermiddelen is verboden.